LONDEN - Accountant PricewaterhouseCoopers (PwC) wil zijn consultancy-afdeling afsplitsen om zijn reputatie te beschermen in de nasleep van het Enron-debacle. Dat meldt de Britse zender BBC vrijdag. PwC zegt deze beslissing te nemen omdat de naweeën van de Enron-affaire ,,onze mogelijkheid om te concurreren serieus beperken''.
PwC probeert al langer zijn audit- en consultancy-activiteiten te splitsen. Het plan dateert al van februari 2000. De verkoop van de consultancy-poot aan Hewlett-Packard ging uiteindelijk niet door. Volgens zakenkrant The Financial Times zal de spin off in de komende twee tot drie maanden gebeuren.

Met het faillissement van het Amerikaanse energieconcern Enron rees de vraag of bedrijfsrevisoren voldoende onafhankelijkeid kunnen bewaren tegenover hun klanten, terwijl de consultants diezelfde klanten van dure adviezen voorzien. Een nieuwe maatregel van de Amerikaanse Beurscommissie stipuleert dat beursgenoteerde bedrijven moeten vrijgeven hoeveel revisors betaald worden voor andere diensten zoals consultancy.

Eén van de voornaamste doelstellingen van het afsplitsen van de consultancy-activiteiten is het vermijden van belangenconflicten, stelt PwC nog. De accountant wil ook niet langer het onderwerp zijn van regels en voorschriften die de onafhankelijkheid van revisors tegenover hun cliënten bepalen.

Desondanks zal de spin off ook heel wat geld opbrengen. Analisten schatten de marktwaarde van PwC Consulting op 4 tot 6 miljard dollar (4,4 tot 6,6 miljard euro). PwC heeft de prijs van de nieuwe aandelen evenwel nog niet vastgelegd.