BRUSSEL - Een vijftiental afgewezen asielzoekers, die in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel verblijven, zijn sinds donderdag 25 april in hongerstaking uit protest tegen hun detentievoorwaarden. Ook klagen ze aan dat er ,,racisme is bij de ambtenaren die de kandidaat-asielzoekers interviewen''.

Volgens het (Franstalige) Collectief tegen Gesloten Instellingen en Uitwijzing is de hongerstaking nog steeds aan de gang. ,,Afgelopen maandag, toen we nog contact hadden met de stakers, werd de actie voortgezet. Sindsdien hebben we geen nieuws meer. We vrezen dat ze zijn overgebracht naar een ander centrum'', zo stelde vrijdag een militant van het collectief.

Op het kabinet van Binnenlandse Zaken en de Dienst Vreemdelingenzaken wordt bevestigd dat eind vorige week actie is gevoerd in het centrum maar wordt verklaard dat die actie intussen is beëindigd.

Volgens de woordvoerder van Binnenlandse zaken weigeren de actievoerders één maaltijd per dag en worden ze medisch begeleid,,. De Dienst Vreemdelingenzaken verklaart dat de actie al ''vijf uur na aanvang,, werd gestaakt en dat geen enkele actievoerder is overgeplaatst naar een ander centrum.

De actie werd ingeleid door een 15-tal actievoerders van Koerdische, ALgerijnse, Kosovaarse en Russische afkomst. Ze zeggen te protesteren tegen hun detentie, vragen om een onmiddellijke vrijlating en een ''rechtvaardige en onafhankelijke,, behandeling van hun dossiers.