WENEN -- Inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) hebben in het Iraanse kerninstituut Natanz sporen van hoogverrijkt uranium aangetroffen. Dat staat volgens een ingewijde in een onderzoeksrapport waarover de IAEA zich komende maand buigt. De vondst geeft nieuwe voeding aan de beschuldiging dat Iran er een geheim kernwapenprogramma op na houdt. Hoogverrijkt uranium kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van kernwapens.

IAEA-directeur Mohamed ElBaradei gaf in een interview met het Duitse weekblad Stern ook al aan dat er sporen van hoogverrijkt uranium in Natanz zijn gevonden op een ultra-gascentrifuge. Volgens ElBaradei beweert Iran dat het gaat om resten uranium die op de centrifuge aanwezig waren toen die aan Iran werd geleverd. Het IAEA heeft onmiddellijk aangedrongen volledige openheid van zaken te geven.

ElBaradei bracht in februari een bezoek aan een aantal nucleaire faciliteiten in Iran om vast te stellen of het Iraanse atoomprogramma vreedzaam van aard is, zoals de regering in Teheran beweert. ElBaradei bezocht ook de onvoltooide faciliteit in Natanz, 320 kilometer ten zuiden van Teheran. Hij zou toen geschrokken zijn van de hoge kwaliteit van het project, waarbij honderden centrifuges voor de verrijking van uranium worden gebruikt.

IAEA-medewerkers wilden vandaag niet veel commentaar geven op het bericht. Woordvoerder Mark Gwozdecky zei wel dat er verschillende vragen zijn, ,,met name over het verrijkingsprogramma''. Hij meldde ook dat IAEA-inspecteurs sinds juni vijf keer in Iran zijn geweest. Het onderzoek zal volgens hem zeker ,,weken of maanden'' vergen.

ElBaradei drong er in juli bij Iran op aan snel tekst en uitleg te geven over een aantal aspecten van het Iraanse kernenergieprogramma. Ook wilde hij dat Teheran een overeenkomst zou ondertekenen op grond waarvan het IAEA onbeperkte toegang tot de Iraanse nucleaire faciliteiten zou krijgen. Hij ontkende destijds berichten dat zijn inspecteurs sporen van verrijkt uranium hadden gevonden.

De Verenigde Staten beschuldigen Iran ervan dat het land in strijd met het non-proliferatieverdrag bezig is met de ontwikkeling van een kernwapenprogramma. Iran ontkent de beschuldigingen en houdt staande dat zijn nucleaire programma uitsluitend bedoeld is voor het opwekken van stroom.

Iran bouwt met Russische hulp een 1.000 megawatt-reactor in Bushehr, aan de Perzische Golf, die volgend jaar wordt opgeleverd. Verder wordt gewerkt aan een tweede reactor van 1.000 megawatt en wordt onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een reactor van 5.000 megawatt.