PARIJS -- Bijna één miljoen mensen zijn volgens een schatting van de organisatoren in Parijs op straat gekomen om te demonstreren tegen het omstreden pensioenplan van de Franse regering. De betogers willen zo de druk op premier Jean-Pierre Raffarin en zijn regering verhogen. De regering heeft op 7 mei haar langverwachte pensioenhervorming bekend gemaakt en sindsdien gaat het er nogal onrustig aan toe in de Franse politiek.

Op één van de grootste nationale betogingen sinds jaren in Parijs eisen de demonstranten ,,echte onderhandelingen'' inzake de pensioenhervorming. Ze dreigden ermee de sociale onrust verder op de spits te drijven indien het wetsontwerp over de pensioenhervorming ongewijzigd op de regeringstafel komt.

Ook in Bordeaux, Marseille, Avignon en Montpellier zijn tienduizenden op straat gekomen. De vakbonden kondigen op 2 juni een nationale staking aan in het openbaar vervoer. Een gelijkaardige staking op 13 mei heeft het hele land lam gelegd.

De regering wil met haar pensioenhervorming het pensioen van de ambtenaren gelijk stellen aan die van de privé-sector. Het komt erop neer dat de Franse ambtenaren langer zouden moeten blijven werken (van 37,5 naar 40 en in 2020 naar 42 jaar), hogere premies moeten betalen en uiteindelijk een lager pensioen zouden krijgen. Men heeft acties aangekondigd voor de komende dagen in de luchtvaartsector en het onderwijs.

Volgens een peiling schaart 65 procent van de Fransen zich achter de betoging. Zo'n 55 procent vindt dat de regering opnieuw met de vakbonden rond de tafel moet zitten.