VEVEY -- De Zwitserse voedingsgigant Nestlé zag zijn nettowinst in het eerste halfjaar halveren tot 2,78 miljard Zwitserse frank (1,79 miljard euro). De terugval is voor een groot deel te verklaren door een aantal eenmalige inkomsten die in de eerste jaarhelft van 2002 werden geboekt. De verkoop werd bovendien gehinderd door de dure Zwitserse frank. Los daarvan waren de prestaties van het bedrijf solide.

De omzet van Nestlé zakte met 6,3 procent tot 41,44 miljard Zwitserse frank (26,79 miljard euro). Bij een onveranderde wisselkoers zou de omzet zijn gestegen met 6,3 procent, waarvan 5,5 procent organische groei. Vooral Nescafé en Perrier werden de voorbije zes maanden meer verkocht.

Nestlé verwacht voor de rest van het boekjaar een heropleving van de economie, waardoor de vraag naar haar producten zal toenemen. De groep profiteerde al van het warme weer in Europa, waardoor de vraag naar ijs en mineraalwater fors steeg. De komende maanden zou vooral de consumptie in de VS en Zuidoost-Azië, na het sars-virus, opnieuw herstellen.

De winstvooruitzichten van Nestlé blijven onveranderd.