TOULOUSE - Astrium, de grootste ruimtevaartgroep in Europa, heeft vandaag bevestigd dat tegen eind 2003 vijfhonderd van de drieduizend arbeidsplaatsen in Frankrijk worden geschrapt.

De maatregel geldt vooral mensen die tijdelijk in dienst zijn. Daarbovenop worden niet alle vacatures ingevuld. Sommige van de getroffen werknemers zullen van de eigenaar van Astrium, de Europese lucht- en ruimtevaart- alsmede defensiegroep EADS, een nieuwe job krijgen in de vestiging te Toulouse. Astrium is een honderd procent dochter van EADS.

Astrium lijdt onder de felle verkrapping op de satellietenmarkt, in het bijzonder die voor telecomsatellieten. Ook het Europese lanceerbedrijf Arianespace, uitbater van de Ariane-raket, en de Franse groep Alcatel Space ondervinden de weerslag hiervan.

Bij Astrium, actief in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië, is in de lente een herstructureringsplan bekendgemaakt. Het nieuwe hoofd, Antoine Bouvier, zei onlangs er rekening mee te houden dat er duizend van de in totaal zevenduizend jobs zouden kunnen sneuvelen.

De onderneming wordt omgevormd in twee dochterbedrijven voor satellieten, één voor draagraketten en één voor ,,ruimtevaartinfrastructuur'' (bijvoorbeeld voor het Internationaal Ruimtestation).

Astrium realiseerde vorig jaar een omzet van 1,9 miljard euro. Het is de grootste ruimtevaartgroep in Europa, met profilering in satellietbouw, infrastructuur voor ruimtestations en opdrachten voor de Ariane-5 draagraket.

EADS ontstond door het samengaan van de Franse groep Aérospatiale-Matra, het Duitse DASA en het Spaanse CASA. Astrium zag het daglicht door het in mei 2000 grosso modo samenbrengen van de satellietdivisie van DASA en activiteiten van de Britse-Franse groep Matra Marconi Space. EADS verwierf in juli jl. de resterende 25 procent aandelen die nog in handen waren van BAe-Systems.