Is de bodem bereikt voor de techno-aandelen? Ook al werden in Amerika slechte cijfers over de economische toestand bekend gemaakt, toch gingen vooral de techno-aandelen vlotjes hoger, vooral door positief bedrijfsnieuws. Europa volgde de heropleving.

In Azië was het beeld verdeeld. In Japan viel er echter geen feestvreugde te bespeuren. Geleid door Sony gingen de aandelen in het rood, door de bezorgdheid dat de recente versterking van de yen tegenover de dollar de uitvoer zal belemmeren. Hongkong en de andere Aziatische beurzen deden wel mee met de winst.

De beurzen in Europa beleefden een mooi dagje, geleid door enkele toonaangevende technologiebedrijven. De Dow Jones Europe Stoxx 50 index steeg 52,68 punten (+1,2 %). De computeraandelen deden het goed mee in de tred van Nasdaq die in de ochtendsessie meteen naar drie procent winst klom. Vooral de chipsector kende een heropleving, aangevoerd door STMicroelectronics. Die profiteerde van het nieuws dat de Amerikaanse rivaal Xilinx minder orderannulaties binnenkreeg. ,,Voor investeerders is ieder teken in een heropleving goed'', zei een analist.

De Britse Railtrack Group maakte een duik van jewelste nadat ABN Amro aan zijn Britse klanten had gezegd dat de bank de waarde van het bedrijf maar op 13 (dertien!) procent van de huidige beurskoers schat. De reactie was navenant: een duik van zeventien procent.

In Brussel sloot de Bel-20 ook meer dan 2 procent hoger. Uitschieters waren GBL en Barco met een sprong van respectievelijk bijna zeven en acht procent. GBL profiteerde van de berichten dat de Duitse mediagigant Bertelsmann een kostenbesparingsprogramma doorvoert. GBL heeft een kwart van Bertelsmann in handen.

Solvay stal evenzeer de show met ruim 5 procent winst, net als Bekaert dat 6,9 procent hoger ging. Volgens analisten is er speculatie dat het stilaan weer tijd wordt om weer in cyclische aandelen te stappen, anticiperend op een economische heropleving in de tweede jaarhelft.

In Amerika viel vooral de mooie prestatie van Nasdaq op, met een winst van ruim 3 procent tegen de middag. De vooruitzichten dat bedrijfsresultaten even goed of beter zullen zijn dan verwacht in het tweede kwartaal, zorgde voor optimisme. Lucent zei dat het verwacht dat de omzet zal stijgen, ondanks de huidige telecommalaise. Amazon opent een online pc-winkel en zei dat het in de tweede helft van dit jaar ook pc's gaat verkopen. Het bedrijf, dat nog altijd geldt als dotcomvoorbeeld, verwacht veel van die nieuwe activiteit. De Blue chip-aandelen van de Dow Jones op de New York Stock Exchange gingen 0,71 procent vooruit tot 11.140 punten omstreeks de middag. De bredere Standard & Poor's index 500 steeg met 1 procent. Nochtans werden weer heel wat cijfers afgevuurd op de beleggers die duiden op een verzwakkende Amerikaanse economie, waaronder slechte productiviteitscijfers.