BRUSSEL -- De verwachte verkeersdrukte naar aanleiding van het Hemelvaartweekend is woensdag rond 15 uur begonnen. ,,Ook donderdagvoormiddag wordt het nog erg druk en natuurlijk zondagavond wanneer iedereen terugkeert'', luidt het bij VTB-VAB.
De meeste Vlamingen blijven voor het verlengde weekend in eigen land. De kust is, zeker met het aanhoudende mooie weer, de topbestemming, ook voor tal van Nederlanders. ,,Richting Ardennen is het kalm'', zegt Marc Van Damme van VTB-VAB.

De drukte van woensdagnamiddag versmelt zich met de gebruikelijke avondspits.

Ook in andere landen (Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland...) is de verkeersdrukte woensdag kort na het middaguur begonnen. In Frankrijk lijken er dan weer enkele vrij rustige dagen aan te komen. Maar onze zuiderburen worden dan weer geplaagd met allerlei stakingen.

In ons land zal het drukke scenario zich donderdagvoormiddag (tussen 8 en 12 uur) nog eens herhalen. Ook vrijdag en zaterdag zullen tal van dagjesmensen een uitstap naar zee plannen, voorspelt de VTB-VAB-Verkeersbarometer.

De terugkeer begint zondag naar alle verwachting omstreeks 17 uur beginnen en duurt tot 22 uur voort. Bij onweer zaterdag verloopt de terugkeer mogelijk gespreid.