GENT -- Net als verscheidene andere Belgische gemeenten heeft nu ook het Gentse stadsbestuur besloten om wilde dieren uit het circus te bannen. Dat beloofde burgemeester Frank Beke (SP.A) gisteren aan Gaia-kopman Michel Vandenbosch. Er zal een politiereglement uitgewerkt worden waardoor circussen met wilde dieren op Gents grondgebied verboden worden.

Dierenrechtenorganisatie Gaia voert momenteel een affichecampagne tegen het American Circus dat zijn tenten heeft opgesteld in Gent. Affiches van het circus werden door militanten overplakt met de sticker 'Afgelast (wegens dierenleed)'. Bij de voorstelling van het circus donderdag, willen dierenrechtenmilitanten actie voeren tegen het American Circus. ,,Wilde dieren horen niet thuis in een circus waar ze geen ruimte hebben en zich tegennatuurlijk moeten gedragen'', zegt hun woordvoerder Kristof Dhont. ,,En het American Circus heeft heel wat dieren, waaronder veel wilde dieren zoals olifanten en tijgers, in huis''.

Gaia zal geen acties plannen aan de ingang van de tent, ,,uit erkentelijkheid voor de principiële stellingname van burgemeester Beke''. Volgens Gaia hebben al zo'n 60 Belgische gemeenten een verbod uitgevaardigd waardoor zij circussen met wilde dieren op hun grondgebied verbieden.