BRUSSEL/ZEEBRUGGE -- De bergers van de gezonken Tricolor hebben gisteravond rond 23 uur met succes het doorzagen beëindigd van de boeg van het autoschip, het derde deel in de reeks. Het wrakstuk blijft voorlopig in zee liggen. Het wordt pas geborgen wanneer ook het vierde en vijfde stuk zijn doorgezaagd. Intussen zijn in Zeebrugge al zo'n tweehonderd auto's uit de twee geborgen wrakstukken gehaald.
Dat meldt Gerald Criel van de Combinatie Berging Tricolor vandaag. ,,Het doorzagen gaat nu heel vlot. Voor het derde stuk hebben we slechts 21 uur moeten zagen, tegenover telkens 52 uur bij de eerste twee'', zegt Criel. Vanaf nu zal ongeveer om de vier dagen een nieuw stuk worden doorgezaagd. De wrakstukken worden pas uit het water gehesen wanneer er al drie stukken doorgesneden zijn, omdat voldoende afstand moet worden bewaard tussen de zaageilanden en het kraanschip.

De Combinatie Berging Tricolor, een samenwerking van enkele Vlaamse en Nederlandse bedrijven, denkt het doorzagen en bergen van de negen stukken van het wrak eind september te kunnen voltooien. In oktober zal nog twee weken lang naar wrakstukken worden gezocht op de zeebodem.

Het vrachtschip Tricolor kapseisde op 14 december 2002 in het Kanaal op de grens van de Franse en Belgische territoriale wateren op zo'n 35 kilometer voor de kust van het Noord-Franse Duinkerke. Dat gebeurde na een aanvaring met het containerschip Kariba. De Tricolor moet er weg omdat het schip langs een drukke vaarroute ligt. Het schip vervoerde 2.862 luxewagens.