JERUZALEM - Yehuda Amichai, een van de belangrijkste hedendaagse Israëlische dichters, is vandaag op 76-jarige leeftijd overleden. Volgens de Israëlische radio leed hij aan kanker.
Amichai is in Duitsland geboren. Maar in 1936 is hij als twaalfjarige met zijn ouders naar Jeruzalem gevlucht. Daar debuteerde hij halverwege de jaren '50 met de bundel 'Nu en op andere dagen'.

Daarin introduceerde hij een alledaagse vocabulaire in de Hebreeuwse poëzie. Amichai liet in zijn verzen vliegtuigen en tanks langskomen, terwijl andere dichters uit die tijd juist hun best deden hun verzen een tijdloos karakter mee te geven.

De bundel leidde tot de vorming van de Tel Aviv-school van moderne poëzie. Het ging om een groep jonge dichters die niets moesten hebben van het formalisme van het klassieke Hebreeuws. Ze wilden de manier waarop Israëliers over zichzelf schreven voorgoed veranderen.

Hoewel Amichai zelf de aanzet had gegeven tot de vorming van de nieuwe school, hield hij er zich afzijdig van. Want hij voelde zich meer verbonden met Jeruzalem dan met Tel Aviv. Bovendien voelde hij zich ondanks zijn houding verwant met de klassieke Hebreeuwse poëzie. Zijn belangrijkste inspiratiebron was de Bijbel.

Amichai publiceerde vele bundels, waarvan verscheidene zijn vertaald. Dit jaar nog verscheen een bundel met nieuwe verzen, onder de titel 'Open, gesloten, open'.