BRUSSEL - Agalev-kamerlid Lode Vanoost heeft een wetsvoorstel ingediend dat wildparkeren gelijk stelt met een zware verkeersovertreding. Parkeren op voetpaden, fietspaden en oversteekplaatsen moet streng beboet worden want het zet de veiligheid van de zachte weggebruiker op het spel, aldus Vanoost.
Agalev stelt ook voor om de ruimte vijf meter voor en vijf meter na een oversteekplaats te markeren met een witte lijn. Vroeger gebeurde dat met een gele lijn. Vanoost en Brussels parlementslid Adelheid Byttebier willen die afbakening weer invoeren omdat vele chauffeurs niet meer weten dat parkeren op minder dan vijf meter van een zebrapad of oversteekplaats voor fietsers niet mag. Zichtbaarheid is essentieel om veilig te kunnen oversteken, zeker voor kleine kinderen en ouderen, aldus Agalev.

Met die maatregelen wil de partij de autobestuurders ,,een geweten schoppen''. Naar aanleiding van de autoluwe dag in Brussel hield Agalev vrijdag trouwens een actie in de stad. Een auto werd ,,te slapen gelegd'', terwijl de omstaanders zich even per fiets, step of skateboard konden verplaatsen.