NEW YORK - De Amerikaanse filmregisseur Michael Moore steunt de kandidatuur van democraat Wesley Clark voor het presidentschap in de VS. Dat zegt hij in een brief aan de voormalige militaire opperbevelhebber van de Navo.

Moore, bekend van de gelauwerde prent 'Bowling for Columbine' en zijn uitgesproken anti-Bush-discours, omschrijft Clark in zijn brief als een integer man, ,,die niet bang is om de waarheid te zeggen''. Volgens Moore is Clark degene die George Bush in 2004 kan verslaan.

,,De oorlog van Bush en co is gericht tegen de middenklasse, de armen, het milieu en tegen iedereen in de wereld die het niet eens is met de Amerikaanse dominantie,'' zo zegt Moore. ,,We hebben een generaal nodig om degenen te verslaan die onze grondwet verraden hebben.''

Clark, die in 1999 de bommencampagne van de Navo in Kosovo leidde, is een fervent tegenstander van het Irak-beleid van Bush. De ex-generaal moet het opnemen tegen negen andere kandidaten van de Democratische partij in de race naar het Witte Huis.

De steun van Moore valt alleszins niet in goede aarde bij het radicalere 'links' Amerika. Daar wordt Clark beschouwd als een oorlogsmisdadiger vanwege de Navo-campagne in Kosovo.