NYON - De Europese voetbalbond (Uefa) heeft beroep aangetekend tegen een beslissing van zijn eigen disciplinaire commissie. Die had het Nederlandse PSV een boete van 20.488 euro opgelegd omwille van de racistische uitlatingen van enkele PSV-supporters tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Arsenal, op 25 september. De Uefa vindt die straf te licht.
Enkele PSV-supporters viseerden tijdens de wedstrijd de donkere Arsenal-aanvaller Thierry Henry. De Fransman kreeg oerwoudgeluiden naar het hoofd geslingerd en op een gegeven moment werden vuurpijlen afgevuurd in zijn richting.

De tuchtcommissie oordeelde dat slechts een kleine minderheid van de PSV-aanhang uit de bocht ging. Bovendien had een weliswaar zwaar ontstemd Arsenal geen klacht ingediend tegen PSV.

De beslissing van het Uefa-bestuur komt er in de week na een nieuwe golf van racisme, nu bij enkele EK-kwalificatiewedstrijden. Tijdens Slowakije-Engeland bijvoorbeeld kregen de donkere Engelse spelers Emile Heskey en Ashley Cole het zwaar te verduren. Enkele zwarte topvoetballers kondigden in een reactie daarop aan dat ze mogelijk wedstrijden op het Europese vasteland zullen gaan boycotten.

In de praktijk gebeurt het maar zelden dat de UEFA in beroep gaat tegen een beslissing van zijn eigen tuchtcommissie. Het beroep wordt op 24 of 25 oktober behandeld.