ANTWERPEN - De vakbonden en de directie van de verlichtingsketen Massive hebben vandaag een akkoord bereikt over het ontslag van zo'n 60 arbeiders in de productie-eenheid in Kontich. Dat zegt Paul De Schutter van de christelijke vakbond ACV aan Belga.

,,In het totaal vallen er 34 naakte ontslagen'', zegt De Schutter. ,,Daarnaast kunnen er 24 mensen op brugpensioen vanaf 55 jaar. Een aantal ontslagen hebben we via interne mutaties, naar de magazijnen in Wommelgem, kunnen voorkomen.''

De arbeiders die naakt ontslagen worden, krijgen gedurende 12 maanden een bijpassing van hun werkloosheidsvergoeding. Deze bijpassing wordt bepaald door de anciënniteit van de werknemer. Daarnaast zijn er outplacementmaatregelen en krijgen arbeiders die een extra opleiding volgen een opleidingspremie van Massive.

Voor de blijvers biedt het akkoord werkzekerheid en een inkomensgarantie. Het ministerie van arbeid moet nu enkel nog de brugpensioenregeling vanaf 55 jaar goedkeuren.

De directie van de verlichtingsketen maakte op de ondernemingsraad van 16 september het collectief ontslag van 69 productiegebonden arbeiders bekend.

Bij Massive werken 558 mensen, 338 arbeiders en 220 bedienden. Enkel de arbeiders, die in de productie-afdeling in Kontich werken, werden getroffen. Reden voor het collectief ontslag is een terugvallende vraag door de slechte conjunctuur, zegt De Schutter.