LUCKENWALDE -- Een Duitse man die tien jaar lang in een hol onder de grond leefde, heeft onlangs zijn eenzaam bestaan opgegeven en is weer naar de stad verhuisd. De kluizenaar vond dat er teveel lawaai kwam van de weg die pas werd aangelegd in de buurt van zijn verblijfplaats.

Volgens de politie van Luckenwalde, nabij Berlijn, ontstak de 51-jarige man vuurwerk vanuit zijn hol aan de rand van een vuilnisbelt. ,,Dat was blijkbaar zijn manier om te tonen dat hij klaar was om weer naar buiten te komen'', aldus een woordvoerster van de politie.

,,Speurders vonden hem net binnen zijn hol. Hij vroeg hen erg beleefd of ze hem naar de stad wilden escorteren, omdat hij daar al een decennium niet meer was geweest'', luidde het.

De man was naar de afvalberg gevlucht omdat hij ,,de beschaving beu was''. Hij overleefde de afgelopen tien jaar op kliekjes en droeg afgedankte kledingstukken, die hij onder het vuilnis had gevonden.

De man leidde een rustig bestaan, tot onlangs een weg werd aangelegd naar een nabijgelegen grintgroeve. Sindsdien rijden elke dag vrachtwagens langs zijn hol. ,,Hij zei dat het hem deed denken aan Piccadilly Circus'', aldus de politie. ,,Dus kon hij net zo goed weer in de stad gaan wonen''.