HASSELT -- Horeca-Limburg heeft berekend dat het omzetverlies door de herstructurering bij Ford Genk 2,5 miljoen euro op maandbasis zal bedragen. Dat maakte voorzitter John Spaan van Horeca-Limburg vandaag bekend.
Horeca-Limburg ging bij de berekening van het omzetverlies in Limburg uit van een verlies van in totaal 15.000 banen. In dat cijfer zitten zowel de directe ontslagen bij Ford Genk als het onrechtstreekse banenverlies in de toeleveringsbedrijven.

De afslanking houdt volgens Spaan in dat er per maand heel wat minder geconsumeerd zal worden, zowel op café als op restaurant. Ook de bestellingen van Ford aan de cateringbedrijven zullen de nodige gevolgen ondervinden van de herstructureringsmaatregel.

Datzelfde geldt volgens Spaan ook voor de overnachtingen in Limburgse hotels. ,,Omdat Ford zijn investeringsprogramma in Genk afgeblazen heeft, zullen er heel wat minder buitenlandse zaakvoerders en werknemers naar Genk komen. Een half jaar geleden waren er nog gemiddeld 25 overnachtingen per maand van buitenlandse met Ford gelieerde werknemers in Limburg. De laatste maand alleen al is dat aantal gezakt tot 3 á 4 op maandbasis'', luidt het.

De voorzitter van Horeca-Limburg maakt zich sterk dat deze raming ,,onderschat'' is en dat het reële omzetverlies uiteindelijk nog een stuk hoger zal liggen.