BRUSSEL -- ,,The Emperor's Wife'' van Julien Vrebos was in de ogen van de jeugdjury de beste Belgische film van het bijna voorbije jaar. De jury van jongeren reikt elk jaar haar 'jeugdprijzen voor de film' uit in drie afzonderlijke leeftijdscategorieën.

In 2003 hebben de jurryleden, allemaal tussen de 17 en 22 jaar oud, 67 films beoordeeld. Bij de overhandiging van de prijs, een beeldje dat 'Cinéketje' heet, gisteren in het Cultureel Centrum van Strombeek-Bever, zei cineast Vrebos heel blij te zijn met deze prijs. En hij voegde eraan toe: ,,Wanneer je een prijs krijgt van jonge ketten dan voel je dat dat gegeven is met een hart!''. The Emperor's Wife is een fraai vormgegeven sprookje, een meeslepend Kammerspiel maar tegelijk een kitscherige kostuumfilm over machthebbers en vazallen, over macht en machinaties.

,,Any Way the Wind blows'' van Tom Barman kreeg een speciale vermelding in de leeftijdsgroep boven de 16 jaar. Beste film in deze categorie van ,,The Dancer Upstairs'', het regiedebuut van acteur John Malkovich. In de andere leeftijdsgroepen was het Spanje boven. In de categorie tussen 6 en 12 jaar was de beste film ,,Het levende Bos'' (El bosque animado), een Spaanse animatiefilm van Angel de la Cruz & Manolo Gomez. En in de leeftijd tussen 12 en 15 werd gekozen voor de Spaanse prent ,,El Bola'' van Achero Manas.