KHARTUM - Een Saudische passagier heeft vandaag een poging gedaan een Airbus 300 van Saudi Arabian Airlines te kapen. De poging vond plaats kort na vertrek uit de Sudanese hoofdstad Khartum. Bewakingspersoneel aan boord wist te man te overmeesteren, waarna het vliegtuig terugkeerde naar Khartum.
Het toestel was om 10.15 uur met 185 passagiers en 19 bemanningsleden opgestegen met bestemming Jiddah. Tweeëntwintig minuten na de start probeerde een man met een klein vuurwapen het vliegtuig te kapen, maar meevliegend bewakingspersoneel greep in om dat te verhinderen. De kaper liep daarbij lichte verwondingen op, aldus het Saudische ministerie van binnenlandse zaken.

Het toestel werd na terugkeer in Khartum op explosieven doorzocht, maar er is niets gevonden.

De kaper zou een 35-jarige Saudiër zijn. Hij is aan de Sudanese autoriteiten overgedragen en zijn achtergrond en mogelijke motieven worden onderzocht. De Saudische regering overweegt bij Sudan een verzoek te doen om hem uit te leveren. Een Saudische veiligheidsfunctionaris wilde niet zeggen of de autoriteiten het voorval als een geval van terrorisme beschouwt. De meeste passagiers waren Sudanezen die naar hun werk in Saudi-Arabië reisden.