BRUSSEL -- Het Kortrijkse bouwmaterialenbedrijf Koramic zal waarschijnlijk van de beurs worden gehaald. Dat besliste de raad van bestuur van Koramic. De 'delisting' gebeurt via een openbaar overnamebod door de moederholding Koceram, via dochter Korfinco. De beursgenoteerde aandelen van Koramic kunnen ingeruild worden voor een participatie in Wienerberger. De ruil en de daarmee gepaard gaande delisting, gaan alleen door als Koceram minstens 95 procent van de aandelen kan verwerven.
De beslissing kadert in de strategie die topman Christian Dumolin vorig jaar heeft uitgetekend. Koramic moest toen door zijn lage beurskoers afzien van het ambitieuze plan om de controle over de Oostenrijkse sectorgenoot Wienerberger te verwerven. Ook voor de uitbouw van de diverse, zeer kapitaalintensieve activiteiten, was er geen geld.

,,De enige bedoeling van onze beursnotering is altijd geweest verdere groei te financieren. Maar door de dalende beurskoers blijkt dat niet meer mogelijk'', legt Dumolin uit. Volgens hem is de koers van het aandeel ondergewaardeerd ten opzichte van de reële waarde van de vennootschap. ,,Om de aandeelhouders niet langer te gijzelen, hebben we besloten hen een rechtstreekse participatie te schenken in Wienerberger. Dat is één van de grootste producenten van bouwmaterialen in Europa, en de liquiditeit van het aandeel is tien keer groter dan bij Koramic''.

De plannen om in de toekomst te evolueren van een industriële groep naar een meer financieel gerichte maatschappij, gaan onverminderd door, beklemtoonde Dumolin. ,,Het risico bestond dat door deze nieuwe strategie, de onderwaardering van het aandeel nog zou toenemen''.

Naast een participatie in Wienerberger, op termijn beperkt tot 10 procent, wil Koramic een beperkter aantal participaties blijven aanhouden in bedrijven waarvoor ze de middelen heeft om hun groei te ondersteunen.

Korfinco biedt zes aandelen Wienerberger, met een opleg van 17,5 euro cash, voor vijf aandelen Koramic. ,,Dat lijkt ons een zeer aantrekkelijk bod. Rekening houdend met het dividend komt het neer op een premie van 54 procent tegenover de koers van Wienerberger gisteren'', aldus Dumolin.

De topman zegt er alle vertrouwen in te hebben dat de ruiloperatie zal slagen. ,,De groep van Biervliet, onze grootste onafhankelijke aandeelhouder die 5 procent van de beursgenoteerde aandelen bezit, is al geïnteresseerd''. Daarnaast staat nog 26 procent van de aandelen op de beurs in Brussel genoteerd. De handel in het aandeel Koramic werd gisterochtend geschorst.