Temelin
ap
BRUSSEL -- Het Temelin-akkoord dat gisterenavond na een marathonvergadering in Brussel werd ondertekend, wordt in Tsjechië en Oostenrijk eerder positief onthaald. Behalve bij de FPÖ, de partij van Jörg Haider, die rond de risico's van de nucleaire centrale al geruime tijd campagne voert. Nog altijd dreigt in Wenen een regeringscrisis over Temelin.

Gisterenavond, na meer dan tien uur vergaderden, ondertekenden de Tsjechische regeringsleider Milos Zeman en zijn Oostenrijkse collega Wolfgang Schüssel het Temelin-akkoord. Ook eurocommissaris Günter Verheugen, verantwoordelijk voor de uitbreiding, zette zijn handtekening onder het document van 11 pagina's.

Volgens het akkoord engageert Tsjechië er zich toe om de omstreden kerncentrale -- ze is van Russische makelij -- op een veiligheidsniveau te brengen dat aan de Europese normen beantwoordt. Dit engagement zou dan in een protocol komen dat aan de Toetredingsakte van Tsjechië tot de Europese Unie wordt gehecht. Verheugen was erg verheugd met het akkoord: ,,De meningsverschillen tussen beide landen rond Temelin zijn nu bijgelegd'', aldus de Commissaris.


Verzet
Van zijn kant beloofde Oostenrijk de toetredingsonderhandelingen met Tsjechië niet langer te blokkeren. Zoals bekend verhinderde Wenen dat het energiehoofdstuk met Tsjechië werd afgerond. Ook het Belgisch voorzitterschap mengde zich in het debat. Premier Guy Verhofstadt zegde Schüssel toe dat hij alles in het werk zal stellen om de weg voor Europese nucleaire veiligheidsstandaards te effenen. Hij nam het thema op zijn hoofdstedentocht mee en wil het onderwerp op de agenda van Laken plaatsen.


Riess-Passer
De vraag is of het Temelin-akkoord het rumoer in de Oostenrijkse politiek kan stoppen. Haider liet al weten dat hij het ,,door Europa opgelegd compromis'' afwijst. Ook vice-kanselier Suzanne Riess-Passer (FPÖ) reageerde afwijzend. Voor haar is het akkoord dat in Brussel werd afgesloten niet meer dan de basis voor een nieuwe onderhandeling.

Overigens wil Haider nog altijd een referendum over Temelin. Volgens het FPÖ-boegbeeld moet de kerncentrale die op 60 kilometer van de Oostenrijkse grens ligt, gesloten worden. Tussen 14 en 21 januari 2002 wil Haider een handtekeningactie starten en als hij er 100.000 verzameld komt er alleszins een kamerdebat over Temelin. Uit een zopas gepubliceerde enquête van het weekblad


Profil blijkt dat 66 procent van de Oostenrijkse bevolking de FPÖ-actie steunt. Bij de jongeren bedraagt dat zelfs 73 procent.