ANTWERPEN - Bij Alcatel Bell staan in totaal 224 banen (124 bedienden, 100 arbeiders) op de helling. Dat heeft Koen Descheemaker (LBC) aan Belga gezegd. De modaliteiten moeten nog worden besproken, maar zeker is dat de 100 arbeiders het grootste gevaar lopen op naakt ontslag.

Voor drie van de 124 bedienden is geen sociaal aanvaardbare afvloeiing mogelijk,,, zegt Descheemaker. ''Zij komen niet in aanmerking voor vervroegd pensioen, hun 121 collega's echter wel. Ik vermoed dat zij ook vragende partij zullen zijn voor brug- of flexibel pensioen.,,

De arbeiders, die gemiddeld veel jonger zijn dan de bedienden, komen volgens de vakbondsafgevaardigde niet in aanmerking voor die uitweg. ''Zij kunnen evenmin rekenen op werkzekerheid binnen Alcatel. Als er gestaakt wordt in Geel, zal het beginnen bij de arbeiders. Zeker is dat de bedienden solidair zullen zijn,,.

Op dit moment is er geen stakingsdreiging bij Alcatel. ''We moeten zo snel mogelijk met de werknemers rond de tafel gaan zitten om oplossingen te bedenken. We moeten ook weten hoe ver de directie wil gaan. Gesprekken tussen werkgever en werknemers zijn voorzien voor de nabije toekomst,,, zegt Descheemaker nog.

Het gros van de jobs die verdwijnen bij Alcatel, bevindt zich in Geel. In Hoboken zou volgens de vakbonden een dertiental bediendenjobs bedreigd zijn.