ROME - De nederlaag van de bondgenoten van minister-president Silvio Berlusconi bij de lokale verkiezingen van zondag en maandag hebben binnen de Italiaanse regering geleid tot spanningen. De rechts-conservatieve Alleanza Nazionale (AN) eist van Berlusconi een herwaardering binnen de coalitie. Op een bijeenkomst van de coalitie dinsdag kwam ook al een reorganisatie binnen de regering ter sprake, zo berichtten Italiaanse media woensdag.
In Rome haalde de post-fascistische AN 20 procent van de stemmen, terwijl het Forza Italia van Berlusconi op 13 procent bleef steken. AN-politici bekritiseren vooral de kleinere rechts-extremistische coalitiepartner Lega Nord, wier leider Umberto Bossi net voor de verkiezingen de positie van Rome als enige hoofdstad van Italië in vraag stelde. De linkse oppositie, de Olijfboom-coalitie, behaalde in de provincie Rome met 54 procent van de stemmen een verrassende overwinning.

Voor Berlusconi stond veel op het spel bij deze lokale verkiezingen. Een stagnerende economie, zijn persoonlijke problemen met het gerecht en zijn onpopulaire beslissing om de VS te steunen in Irak waren alle factoren die ervoor zorgden dat deze verkiezingen de eerste grote test waren voor Berlusconi's populariteit sinds hij in 2001 aan de macht kwam.

Berlusconi's coalitie kon alleen op Sicilië met een succes uitpakken, en dat is volgens critici van Il Cavaliere enkel te danken aan afspraken van Forza Italia met de Cosa Nostra, de plaatselijke maffia.