BRUSSEL - Het toeleveringsbedrijf Epiq uit Diepenbeek, dat onder meer onderdelen levert voor de automobiel- en huishoudindustrie, heeft zijn Belgische sectorgenoot Structuplas overgenomen. Dat maakte Johan Thys, voorzitter van Epiq vanmiddag op een persconferentie bekend. Met de overname versterkt Epiq zijn positie op de toeleveringsmarkt van auto's en communicatie-apparatuur. Een positie bij de eerste vijf in Europa komt met de overname binnen handbereik, aldus financieel verantwoordelijke Koen Batsleer.

De overname creëert nog meer voordelen voor zowel Epiq als Structuplas. Deze laatste, vooral actief in de levering van onderdelen voor de automobiel- en communicatiesector, was tot nu toe sterk afhankelijk van twee grote klanten, met name IBM en Opel. Door deel uit te maken van een grotere groep wordt Structuplas nu minder marktgevoelig.

Met de acquisitie is de portefeuille van Epiq meer gespreid, met respectievelijk 33 pct leveringen voor de huishoudindustrie (voordien meer dan de helft), 36 pct voor de automobielsector en 25 pct voor communicatiesector. Een groeivertraging in een bepaald marktsegment kan vrij makkelijk opgevangen worden. ,,De grootste klant is goed voor maximaal 8 pct van de totale omzet van Epiq'', verklaarde topman Thys.

Met de overname van Structuplas kan Epiq ook inspelen op de vraag naar producten met meer toegevoegde waarde. Als voorbeeld geldt dat Structuplas bij de productie van beeldschermen voor laptops gebruikmaakt van een technologie die door slechts enkele bedrijven ter wereld geëvenaard wordt.

Tot slot geldt ook de geografische spreiding als bijkomend voordeel. Onderzoek en ontwikkeling gebeurt in West-Europa, terwijl de productie in Centraal-Europa of Mexico geschiedt waar de productiekosten lager liggen. Wat dat betreft en rekening houdend met de geografische ligging van bijvoorbeeld IBM, overweegt Epiq nog dit jaar een bedrijfseenheid in China op te starten. Voor de Structuplas-vestiging in Izegem zouden hierdoor geen banen verloren gaan, zo verzekerde Thys.

Structuplas onderging in 1993 een management buy-out door Herman Van Ermen. Die laatste kreeg bij de overname 1,16 miljoen Epiq-aandelen op een totaal van 16 miljoen stuks.

Het nieuwe Epiq is goed voor een geconsolideerde omzet van 150 miljoen euro (ruim 6 miljard frank). De groep stelt wereldwijd een 2.000 personen tewerk.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig