HANNOVER - De Duitse toerismegroep Preussag, het moederconcern van de Belgische touroperator JetAir, heeft zich vandaag weinig optimistisch getoond over de resultaten van 2002. De nummer 1 in Europa verwacht dat de operationele winst dit boekjaar slechts in de buurt van het resultaat van 2001 zal liggen.
Preussag-topman Michael Frenzer erkende dat zijn bedrijf, dat net als andere touroperators de gevolgen ondervindt van de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september, de eerste maanden van 2002 erg te lijden had onder de zwakke conjunctuur.

De toerismegroep zag het afgelopen boekjaar de operationele winst met slechts 8,6 procent groeien tot 811,4 miljoen euro. Dat was evenwel een recordbedrag, maar de onderneming ging tot in november nog uit van een groei met 20 procent tot ongeveer 900 miljoen euro. De nettowinst steeg met 2,2 procent tot 411,3 miljoen euro. Ook de omzet ging licht omhoog tot 22,411 miljard euro.

Volgens Frenzer zal 2002 een ,,erg moeilijk jaar'' worden voor de reissector. Het aantal reservaties voor het zomerseizoen verbetert week na week, maar ligt toch nog altijd 8,5 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.