BRUSSEL - Door te werken aan een veiligere en meer open samenleving zullen we andere resultaten boeken dan in sommige andere landen. Dat heeft premier Guy Verhofstadt vandaag tijdens het vragenuurtje geantwoord op een vraag van Ecolo'ster Marie-Thérèse Coenen over de strijd tegen extreem-rechts. De vraag kwam er naar aanleiding van het succes van Jean-Marie Le Pen bij de Franse verkiezingen.

,,De beste manier om iets te doen aan racisme, xenofobie en intolerantie is er niet over te praten, maar een concreet beleid te voeren'', verklaarde Verhofstadt. Hij zei rond twee belangrijke domeinen te werken.

Het eerste is volgens de regeringsleider het creëren van een veiligere samenleving. Hij verwees daarbij naar de politiehervorming en het veiligheidsplan van justitieminister Verwilghen. ,,Je moet niet twee maanden voor de verkiezingen over veiligheid beginnen praten. Je moet hervormingen uitvoeren'', luidde het met een knipoog naar de situatie in Frankrijk.

Verhofstadt refereerde ook aan zijn ,,veiligheidsbezoeken'' aan Charleroi, Gent en Antwerpen. ,,Je moet daarnaast ook op het terrein gaan kijken hoe de hervormingen worden uitgevoerd en onderzoeken of eventueel geen bijkomende maatregelen nodig zijn''.

Een tweede belangrijk thema is volgens de eerste minister het creëren van een open samenleving. Om dit te verwezenlijken, sleutelde paarsgroen aan het migratiebeleid, voerde de regering een regularisatiecampagne, hervormde ze het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en zorgt ze voor gelijke kansen voor iedereen, benadrukte Verhofstadt.

De premier zei er vertrouwen in te hebben om met zo'n tweeledig beleid ,,andere resultaten te boeken dan in sommige landen''.