MONROVIA - De Liberiaanse rebellengroep LURD, die vorige week donderdag een nieuw offensief begon op de Liberiaanse hoofdstad Monrovia, staakt de strijd. Dat heeft een woordvoerder van LURD op de vredesbesprekingen over Liberia in de Ghanese hoofdstad Accra bekendgemaakt.
De Verenigde Staten veroordeelden eerder op de dag het escalerende geweld in Monrovia en riepen de partijen op onmiddellijk een nieuw bestand te sluiten. In tegenstelling tot de laatste weken, waarin vooral de Liberiaanse president Charles Taylor veel kritiek te verduren kreeg, richtten de VS hun pijlen nu ook op de rebellengroep LURD.

LURD heeft daar na vijf dagen bloedige strijd nu dus gehoor aan gegeven. Voor de afkondiging van het nieuwe bestand werd dinsdag nog fel gevochten om twee bruggen in de haven die naar het centrum van de stad leiden. Omdat er geen mortieraanvallen werden uitgevoerd, konden de inwoners van het centrum de straat op om voedsel te zoeken.

Volgens de Liberiaanse minster van defensie Daniel Chea zijn bij de artilleriebombardementen van maandag in Monrovia ruim 600 doden gevallen. Dat aantal kon niet worden bevestigd. Medewerkers van ziekenhuizen en humanitaire organisaties houden het op negentig doden, hoewel zij wel verwachten dat dat aantal nog zal toenemen.