BRUSSEL - Vijfentwintig Italiaanse restaurants in België mogen voortaan het logo 'ristorante italiano' op hun gevel aanbrengen. Ze kregen het label vandaag officieel toegekend in Brussel. In de hoofdstad kregen liefst zestien restaurants het kwaliteitslabel. Opvallend is de afwezigheid van Limburgse Italiaanse restaurants bij de gelukkigen.
Werken met authentieke Italiaanse producten, een voortreffelijke service aan de klant en respect voor de traditie in de bereidingswijze van de gerechten en de menu-samenstelling waren de criteria voor het ontvangen van het label. ,,Het is de bedoeling dat dit label op termijn de kwaliteit van de Italiaanse restaurants overal ter wereld gaat verbeteren'', zegt de Italiaanse minister van Landbouw, Gianni Alemanno, bij de uitreiking van de certificaten.

België werd, samen met Luxemburg, uitgekozen als pilootmarkt voor het project. ,,Brussel is immers de politieke en diplomatieke hoofdstad van Europa'', aldus Alemanno. ,,België kent voorts al lang een belangrijke instroom van Italiaanse immigranten'', voegde Alfonso Urso, de minister van Handel er aan toe.

Het is dan ook merkwaardig dat Limburg, met een belangrijke Italiaanse populatie, niet in het lijstje voorkomt van de uitgekozen Italiaanse restaurants. De Limburgse uitbaters van gerenommeerde Italiaanse restaurants zijn er niet over te spreken. Ze zijn van mening dat in de provincie Limburg klaarblijkelijk weinig of geen controles werden uitgevoerd en dat er van een serieuze selectie bezwaarlijk sprake kan zijn.

Brussel spant de kroon met 16 'gecertificeerde' resto's, West-Vlaanderen heeft er drie, Oost-Vlaanderen één. Wallonië telt vijf ,,ristoranti italiani'', net als het Groothertogdom Luxemburg.

Het project loopt tot midden 2004 en zal dan, afhankelijk van het succes in België, uitgebreid worden naar andere landen. In België wordt het onder andere georganiseerd in samenwerking met het Italiaans Instituut voor Buitenlandse Handel.


De Brusselse en Vlaamse 'ristoranti italiani':
Brussel: A'mbriano, Amici Miei, Da Piero, Il Cortile-Jolly du grand Sablon, I due signori, Il Frascati, I Trulli, l' Ancienne Poissonnerie, l'Ascoli, La Mandragola 2001, Le Pou que tousse, Napoli-Da Leonardo, Osteria della Stelle, Paolo's Idea-La ciabatta, Roma, Senza Nome.

West-Vlaanderen: Il Trionfo (Knokke), Marina (Oostende), Ca' d'Ore (Roeselare).

Oost-Vlaanderen: Sabatini (Sint-Martens-Latem)