De toenemende economische onzekerheid in Wall Street en de verliezen van de technologiebeurs Nasdaq hadden vandaag erg zware gevolgen voor de TMT-aandelen (Technologie, Media, telecom) in Europa.

Brussel fungeerde als ,,veilige haven'' dankzij het grote gehalte aan aandelen uit de ,,oude'' economie. De Bel-20 index kreeg bovendien flink wat steun van het bankaandeel Dexia, dat 5,21 procent duurder werd tot 163,6 euro. Het aandeel haalde de grootste omzet van dik 2,5 miljard frank dankzij aandacht van institutionele beleggers. Zo werd een half uur voor de slotbel een blok van 50.000 aandelen verhandeld. Volgens sommige geruchten zou de Franse bank Société Générale een overnamebod voorbereiden, anderen denken dat het iets te maken heeft met de Europese road show die de bank momenteel organiseert.

Fortis leverde de tweede grootste omzet, maar tekende een verlies op van 2,07 procent tot 32,12 euro. Andere dalers waren Bekaert (-4,37 procent tot 47 euro) en Colruyt (3,86 procent omlaag naar 44,03 euro).

Real Software kende een ,,technisch herstel'' na de afslachting van de voorbije dagen. Het aandeel sloot 7,35 procent hoger op 36,5 euro.

De sterkste stijger buiten de index was de vastgoedbevak Home Invest Belgium, met 9,64 procent winst tot 34 euro. Quest for Growth deed er 4,62 procent bij tot 38,5 euro en Ontex werd 4,45 procent duurder tot 58,7 euro.

Zwaar verlies was er alweer voor de foto-afwerker Spector, die 7,57 procent zakte tot 26,25 euro. Mobistar volgde met 6,9 procent tot 37,25 euro. Mitiska, Sioen en Econocom slikten rond de vier procent verlies door.

Op Euro.NM kreeg Parc Paradisio alweer een klap van 6,16 procent tot 12,5 euro. Internoc verloor 24 eurocent tot 1,25 euro. Thema Vision en VMS-Keytrade deden het wel goed. Op Easdaq slikte Lernout & Hauspie zijn grootste daling in één dag door: er ging liefst 37 procent van de koers af tot 15,5 dollar nadat bekend werd dat de Amerikaanse beurscommissie een onderzoek instelt naar de Koreaanse activiteiten van de groep. Option International en Bricsnet roeiden tegen de algemene verkoopdruk in.

New York maakt zich zorgen over de winsten van het bedrijfsleven. Niet alleen die van het volgende kwartaal, maar -- als de olie duur blijft en de euro goedkoop -- ook die van de kwartalen daarop. De verkoopdruk bleef gisterochtend over de hele lijn aanhouden, maar woog het sterkst op de Nasdaq. Die beurs stond tegen de middag 1,5 procent lager.

Frankfort dook naar het laagste peil sinds januari. Ook hier lag TMT in de vuurlijn, maar ook Lufthansa moest 8,3 procent afgeven tot 21,65 euro.

Het zware gewicht van de telecomaandelen in Parijs duwde de Franse beursindex 2,35 procent lager. France Telecom verloor ruim 3 procent, Alcatel zakte 5,99 procent tot 78,5 euro.

Hetzelfde verhaal in Amsterdam, waar UPC en KPN alweer de zwaarste klappen kregen (respectievelijk 7,5 en 4,3 procent tot 21,95 en 24,7 euro).

Londen zakte naar het laagste slot in 17 weken, ook hier onder invloed van de zware telecomsector. Telewest Communications speelde liefst 10,8 procent kwijt.