BRUSSEL -- De regering van de Franse gemeenschap heeft vandaag de maatregelen tegen Oostenrijk opgeheven, maar blijft waakzaam ten opzichte van de extreem-rechtse FPö en de invloed van de partij binnen de Oostenrijkse regering.

Het kabinet-Hasquin nam die beslissing nadat de 14 lidstaten van de Europese unie op 12 september besloten om de sancties tegen Oostenrijk op te heffen.

De Franse gemeenschap had de uitvoering van het bilateraal cultureel akkoord tussen België en Oostenrijk opgeschort en de contacten op ministerieel vlak en tussen ambtenaren geblokkeerd.

De regering van de Franse gemeenschap heeft uit waakzaamheid met betrekking tot de partij van Jörg Haider nog een aantal maatregelen van de lente behouden. Zo is een voorafgaandelijke toelichting over de politieke toestand in Oostenrijk nodig voor onderwijsopdrachten of ontdekkings- en ontspanningsklassen naar het Alpenland.

De regering heeft de minister-president, ook bevoegd voor het buitenlandse beleid, gevraagd om steunmaategelen uit te werken ten voordele van de niet in de regering zetelende partijen uit democratische Oostenrijk.