MADRID -- In Spanje zijn vandaag opnieuw vijf personen aangehouden die mogelijk banden hebben met het terreurnetwerk Al-Qaeda. De politie verrichtte de arrestaties in opdracht van onderzoeksrechter Baltasar Garzón, die gisteren bekendmaakte dat hij vervolging heeft ingesteld tegen Osama bin Laden en 34 anderen in verband met de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.
Volgens het Spaanse ministerie van Justitie werden de arrestaties verspreid over het land verricht. In het Zuid-Spaanse Granada werden twee mannen van Syrische afkomst aangehouden. Zij onderhielden banden met Tayssir Alouni, een journalist van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Alouni werd op 5 september in Spanje opgepakt en wordt er door Garzón van beschuldigd lid te zijn van Al-Qaeda.

In de Spaanse hoofdstad Madrid werden twee mannen gearresteerd die banden zouden hebben met de aangeklaagde leider van Al-Qaeda in Spanje en een Syrisch-Duitse zakenman uit Hamburg. Die laatste wordt door de Verenigde Staten verdacht van medeplichtigheid aan de aanslagen van 11 september.

De vijfde persoon werd gearresteerd in het Oost-Spaanse Alicante. Over hem is verder niets bekendgemaakt. De arrestanten van vandaag behoren niet tot de 34 personen die naast Bin Laden door Garzón zijn aangeklaagd.