TEHERAN -- De Iraanse president Mohammed Khatami heeft gezegd dat hij aftreedt als de Iraanse bevolking, die mort over het uitblijven van de beloofde hervormingen, dat wil. Dat meldde de Iraanse pers zaterdag.

President Khatami bevindt zich tussen twee vuren in Iran. Enerzijds vechten hij en een hervormingsgezinde meerderheid in het parlement al jaren een machtsstrijd uit met de machtige conservatieve geestelijkheid die Khatami's poging tot het doorvoeren van vernieuwing in de kiem smoort. Anderzijds begint de bevolking zich te roeren omdat er sinds Khatami's aantreden in 1997 weinig terecht is gekomen van de belofte van meer democratie. Afgelopen maand protesteerden duizenden Iraniërs een week lang voor meer politieke, sociale en economische vrijheid.

Khatami's hoop op toenadering tussen liberalen en conservatieven werd gefnuikt doordat de Raad van Hoeders zijn veto uitsprak over twee wetten die Khatami meer macht hadden moeten geven. De president lijkt de hoop te verliezen dat de macht van de conservatieven gebroken wordt en klaagt dat hij machteloos staat tegen schendingen van de grondwet door aanhangers van de harde lijn. De afgelopen drie jaar zijn meer dan 90 kranten en tijdschriften verboden, tientallen prominente intellectuelen gearresteerd en zonder jury veroordeeld.