BRUSSEL - Hoewel de Belgen op nieuwjaarsdag massaal naar de geldautomaten trokken voor de eerste euro's, betaalt de meerderheid nog wel met franken. Volgens commissaris-generaal voor de euro, Jan Smets, is het evenwel logisch dat men die eerst uitgeeft. Vijfentachtig procent van de kleinhandelaars geeft terug in euro's, aldus Smets woensdag op een persconferentie. Bij de grootdistributie is het teruggeefgedrag 100 procent.
De Nationale Bank noemt de overgang naar de euro tot nu toe succesvol. Gouverneur Guy Quaden steekt zijn blijdschap niet onder stoelen en banken. ,,Ik ben verheugd over de manier waarop de bevolking de nieuwe eenheidsmunt heeft verwelkomd. Het was meer dan nieuwsgierigheid, het ging om algemeen enthousiasme'', aldus Quaden.

De logistieke operatie is evenwel nog niet afgelopen, stelt Guy Quaden. De Nationale Bank is immers niet alleen verantwoordelijk voor het in omloop brengen van de nieuwe munten en biljetten, maar ook voor het uit omloop nemen van de Belgische frank. Naar schatting 75 procent van de Belgische munten en biljetten zijn nog in omloop.

De euro werd, naast België, ook in elf andere landen ingevoerd. Ook daar verliep de introductie zonder noemenswaardige problemen, aldus adjunct-commissaris-generaal voor de euro, Serge Bertholomé. In Nederland, Luxemburg en Duitsland zijn inmiddels alle verdeelautomaten aan de euro aangepast. In Griekenland, Frankrijk, Spanje en Ierland gaat het om 75 procent, in Finland om 65 procent en in Portugal om 57 procent. Italië bengelt achteraan met 33 procent.