ANTWERPEN - De politiezones in het arrondissement Antwerpen functioneren pas op 1 april op een geïntegreerde manier. Dat zegt Luc Goos van het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV). Ook de arrondissementen Mechelen en Turnhout zijn nog niet volledig in orde.

Op dit moment werken alleen de politiediensten van de politiezones Antwerpen, Voorkempen en Grens op een geïntegreerde manier. In de loop van januari starten de zones Minos (Mortsel en vier andere gemeenten), Brasschaat, Noord en Schoten. In de zones Zara (Zandhoven en Ranst) en Zwijndrecht moeten nog enkele functies, waaronder die van korpschef, verdeeld worden. Hekkensluiter in politiezone Hekla (met o.m. Edegem); daar start de geïntegreerde politiewerking op 1 april.

In het arrondissement Mechelen zijn drie van de zeven zones operationeel vanaf 1 januari. Het gaat om de zones Mechelen, Heist-op-den-Berg en Bornem-Puurs-Sint-Amands. De andere zones zijn nog niet rond met de essentiële voorwaarden. Dat zijn Willebroek, Lier, Berlaar-Nijlen en Bonheiden-Duffel-Putte-Sint-Katelijne-Waver.

In het arrondissement Turnhout is enkel de politiezone Turnhout (Beerse- Lille-Vosselaar-Baarle-Hertog - Kasterlee - Oud-Turnhout en Turnhout) operationeel vanaf 1 januari 2002. Politiecommissaris Leo Custers: ,,Maar ook de andere zones zullen snel volgen. Het enige probleem is het veiligheidsplan dat nog niet helemaal op poten staat. Maar het officiële in werking treden van de andere zones zal niet meer lang op zich laten wachten''. Het gaat om de zones Hoogstraten( met Merksplas en Rijkevorsel), Westerlo (met Herselt en Hulshout), Geel (met Laakdal en Meerhout), Arendonk (met Ravels en Retie), Mol (met Balen en Dessel) en Herentals (met Grobbendonk, Herenthout, Olen en Vorselaar).