DURBAN - 'Big Brother is watching you'/'Groot Broer Koekeloer', en dus startte op 26 augustus ook in Zuid-Afrika een eerste reeks van de succesvolle realitysoap. In een land waar het samenleven tussen blank en zwart zeven jaar na de democratisering nog vaak problematisch verloopt, krijgt Big Brother de allures van een sociologisch experiment.

,,Op basis van de eerste aflevering moet ik besluiten dat deze reeks misschien meer inzicht kan verschaffen in de rassenverhoudingen dan de VN-racismeconferentie in Durban'', meent een commentator van de Zuid-Afrikaanse krant 'The Independent'. Zes mannen en zes vrouwen, zeven blanken en vijf zwarten, lieten zich opsluiten in een 176 vierkante meter groot complex in Randburg, een voorstad van Johannesburg. Er ontstond al een kleine rel omdat er geen Zuid-Afrikaan van Indiase origine in het huis zit.

Wie het er nog honderd dagen lang uithoudt, gaat naar huis met een miljoen rand, een kleine vijf miljoen frank of 150.000 euro. Apartheid behoort officieel tot het verleden, maar ook nu nog leven blank en zwart eerder naast dan met elkaar. Het wederzijdse wantrouwen blijft groot en de communicatie tussen de gemeenschappen verloopt moeizaam.

In het Big Brother-huis krijgen de Zuid-Afrikanen een spiegel van hun eigen samenleving en zal moeten blijken welke weg de 'regenboognatie' al heeft afgelegd. Elke dag om 18.00 uur is er een dagelijkse samenvatting geschikt voor alle leeftijden. Vrijdagavond om 22.00 uur is er een wat pikantere editie.

Om een en ander te bespoedigen heeft Endemol, de bedenker van het 'format', in de vrouwenslaapplaats een dubbelbed geinstalleerd, voorzien van de nodige infraroodcamera's. ,,Op de derde dag in het huis draaiden alle gesprekken rond seks'', stelt de krant 'The Star' enigszins verbaasd vast.

Verder wordt er ook gewag gemaakt van enige rivaliteit tussen de blanke bodyguard Brad (26) en Ferdinand (26). Terwijl Brad aan de afwas nadoet hoe hij Arnold Schwarzenegger beschermde in Kaapstad (,,Arnie mag dan wel klein zijn, kijk eens naar die triceps. He's fris man!''), houdt hij Ferdinand nauwlettend in het oog. Mogelijk verschilt de Zuid-Afrikaanse Big Brother fundamenteel niet zo heel veel van zijn buitenlandse broertjes.

  • Vanuit België zijn de avonturen in het Zuid-Afrikaanse Big Brother-huis te bekijken via bigbrothersa.com .