BRUSSEL - Het Turks Grondwettelijk Hof heeft een amnestiewet geannuleerd waardoor duizenden gevangenen vervroegd hadden kunnen vrijkomen. Onder hen bevindt zich de man die in 1981 probeerde paus Johannes Paulus II te doden. Dat meldt de Britse zender BBC.

Het Hof vernietigde unaniem artikel 1 van de amnestiewet, dat de gevangenisstraffen voor een aantal misdrijven met tien jaar inkortte. President Ahmet Necdet Sezer had de wet aan het Grondwettelijk Hof voorgelegd, omdat hij vond dat zij de grondwet schendt.

De amnestiewet, die de toepassing uitbreidde van de amnestie die in 1999 was toegekend, zou leiden tot de vrijlating van 5.000 gevangenen. Er ontstond controverse over de wet toen bleek dat ook Mehmet Ali Agca tot de begunstigden behoorde. Dat is de man die in 1981 een aanslag pleegde op paus Johannes Paulus II. De paus raakte daarbij gewond, maar heeft Agca later publiek vergiffenis geschonken voor zijn daad.

Het is nog onduidelijk wat de uitspraak van het Grondwettelijk Hof betekent voor de toepassing van de wet, want verschillende gevangenen zijn al vrijgelaten.