BRUSSEL - De Belgische economie is in het eerste kwartaal licht gegroeid met 0,2 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat blijkt uit de eerste ramingen van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR). Op jaarbasis nam het bruto binnenlands product toe met 1,3 procent.
De Belgische economie doet het daarmee (voorlopig) beter dan de Duitse, Nederlandse en Italiaanse economie. In die landen was er in de eerste drie maanden van het jaar geen economische groei meer. Daarmee neemt de druk op de Europese Centrale Bank toe om de rente te verlagen. ,,Met het einde van de oorlog in Irak en de dalende olieprijzen leek verbetering in zicht, maar de stijging van de euro maant tot voorzichtigheid,'' meent economist Bart Van Craeynest van KBC Bank. Een verdere waardestijging van de euro is een ramp voor de uitvoer, zegt Van Craeynest.

Het Belgische Planbureau verwacht dat de Belgische economie dit jaar zal groeien met 1,2 procent. Gouverneur Guy Quaden van de Nationale Bank raamt de economische groei op 1 procent.