BRUSSEL - VLD-voorzitter Karel De Gucht is geen kandidaat om Patrick Dewael op te volgen als Vlaams minister-president. Dat laat hij woensdag in een mededeling weten. Met de federale regeringsonderhandelingen voor de boeg stelt De Gucht dat het belang van de partij en het partijprogramma nu voorop staan.
De Gucht werd in sommige media genoemd als opvolger van Patrick Dewael, die de overstap maakt naar het federale niveau en volgende donderdag de eed aflegt als kamerlid. In een mededeling ontkent de VLD-voorzitter de geruchten.

De Gucht zegt de opvolging van Dewael rustig te willen aanpakken. ,,Wij zullen de situatie met de VLD in alle rust en kalmte bekijken en de verschillende opties bestuderen. De Vlaamse regering verrichtte de afgelopen vier jaar schitterend werk en dat moet de komende maanden worden voortgezet en afgerond. Overhaasting leidt zelden tot goede beslissingen'', zegt hij.

Zelf is De Gucht dus geen kandidaat. Hij wil zich naar eigen zeggen concentreren op de federale regeringsonderhandelingen en ervoor zorgen dat het VLD-programma centraal komt te staan in het regeerakkoord. ,,De VLD moet met een zo sterk mogelijke delegatie naar de komende federale regeringsonderhandelingen gaan. De omstandigheden maken het des te belangrijker dat ons programma voor economisch herstel het ijkpunt wordt van het regeerakkoord. Voor mij gaat het in de eerste plaats om het belang van de partij en van ons programma. Daarvoor wil ik in de komende weken en maanden blijven vechten,'' verklaart hij woensdag.

De Gucht wil zijn partij in 2004 ook naar een nieuwe verkiezingsoverwinning loodsen. ,,Dat is voor mij de komende maanden de cruciale uitdaging en dat is mijn opdracht als voorzitter'', besluit hij.