KATSINA -- De Nigeriaanse Amina Lawal is woensdag verschenen voor het islamitische hof van beroep van Katsina, in het noorden van Nigeria. Die rechtbank moet oordelen of de jonge vrouw al dan niet de doodstraf krijgt voor het hebben van een buitenechtelijk kind.
De advocaat van Lawal roept in dat het kind van Amina verwekt werd vóór het in werking treden van de sharia in 2000, en dat de zwangerschap het resultaat was van een ,,slapende embryo'' die nog bevrucht was in de tijd dat Amina nog getrouwd was. Het fenomeen van de slapende embryo wordt erkend wordt in de islamitische wet.

Bovendien, beweert de advocaat, heeft de rechtbank die Amina in eerste aanleg veroordeelde, de beklaagde niet goed ingelicht over de aanklacht en over de mogelijke draagwijdte van die aanklacht tijdens een proces.

De advocaat van Lawal, Aliyu Musa Yawuri, legde zijn argumenten voor aan het hof terwijl de jonge vrouw zelf, zichtbaar nerveus, in een hoek van de zaal zat met haar dochter Wasila in de armen.

De rechters moeten de openbare aanklager nog horen. Het staat niet vast of er woensdag al een beslissing komt.

Amina Lawal werd in maart 2002 veroordeeld tot ,,dood door steniging'' omdat zij een kind had gekregen twee jaar nadat ze was gescheiden. Dat wordt door de islamitische wet, de sharia, beschouwd als een misdaad.