BRUSSEL - Het ziet er naar uit dat de bergingswerken aan het gekapseisde vrachtschip Tricolor nog drie dagen stilliggen wegens slecht weer op zee. Dat meldt woordvoerder Lars Walder van het bergingsconsortium. De werken kunnen pas herbeginnen wanneer er een nieuwe zaagdraad door de Tricolor wordt gespannen en daar is relatief goed weer voor nodig.

Duikers proberen die draad al sinds vrijdag te vervangen, maar telkens was het weer te slecht. In de nacht van zaterdag op zondag was er een hevige storm op het Kanaal. ,,En voor de komende nacht wordt gelijkaardig weer voorspeld, met windstoten tussen 50 en 75 kilometer per uur'', zegt Walder. Het ziet er niet naar uit dat de weersomstandigheden de komende dagen zullen verbeteren. Het zagen moet zolang gestaakt worden.

Het vrachtschip Tricolor kapseisde op 14 december 2002 in het Kanaal in Franse territoriale wateren op zo'n 35 kilometer van de kust van het Noord-Franse Duinkerke, na een aanvaring met het containerschip Kariba. De Tricolor moet er absoluut weg omdat het langs een drukke vaarroute ligt. In het schip zitten 2.862 auto's. De Tricolor moet op acht plaatsen doorgezaagd worden. De wrakstukken moeten naar de haven van Zeebrugge gebracht worden.