DEN HAAG/BRUSSEL -- In de commissie inlichtingen- en veiligheidsdiensten in Nederland is heibel ontstaan over het onderzoek naar Mabel Wisse Smit, de verloofde van prins Johan Friso. Zo weigert PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos aan te schuiven bij het overleg over de geheime aspecten van het onderzoek. CDA-fractieleider Maxime Verhagen heeft ermee gedreigd het voorzitterschap neer te leggen als Bos niet op de eerstvolgende vergadering verschijnt.
De commissie controleert de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (AIVD) in opdracht van de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft geprotesteerd tegen het voornemen van de commissie om nog voor het debat van donderdag over de kwestie-Mabel bij elkaar te komen. De fractievoorzitters zouden dan voorzien zijn van informatie, die zij in het debat niet mogen gebruiken.

Wouter Bos wil zich niet laten inlichten over de geheime gegevens, omdat hij vindt dat er sprake moet zijn van een open debat. Hij meent dat er van correcte informatie nog geen sprake kan zijn omdat het onderzoek naar Mabel Wisse Smit nog niet is afgerond. Donderdag vergadert het parlement over het besluit van het kabinet van premier Jan Peter Balkenende om geen toestemming te geven voor het huwelijk van prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit.

Wapenhandel

De Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst meldt intussen dat het onduidelijk is of Mabel Wisse Smit inzage heeft gekregen in haar dossier van de AIVD, zoals de commerciële zender RTL dinsdagavond had gemeld. In een nieuwsuitzending suggereerde RTL dat Wisse Smit op hoog niveau contacten had met verschillende Bosnische leiders en niet alleen met de Bosnische gewezen VN-diplomaat Mohammed Sacirbey, die sinds zijn arrestatie in de Verenigde Staten vastzit wegens het verduisteren van hulpgeld. Volgens RTL gingen de contacten van de aanstaande van Johan Friso met de Bosniërs zo ver dat ze betrokken raakte bij wapenhandel met Egypte.