WASHINGTON -- De Democratische Amerikaanse presidentskandidaat Al Gore wil de strategische olievoorraad van de Verenigde Staten aanspreken om de olieprijs te drukken. Hij heeft gisterenavond tijdens zijn verkiezingscampagne een plan voorgesteld, dat voorziet in de verkoop van kleine delen van de voorraad.
Gore stelt voor alvast vijf miljoen vaten op de markt te brengen uit de voorraad van 570 miljoen. De presidentskandidaat wil naar eigen zeggen daarmee de oliemarkten een 'signaal' afgeven dat de VS bereid zijn de strategische voorraad te gebruiken.

Het Witte Huis neemt de voorstellen in overweging, zegt een woordvoerder van de president Bill Clinton. Maar Clinton wil eerst wachten op de uitslag van de bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds, dit weekeinde in Praag, en van het overleg van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) volgende week in Caracas.

De Amerikaanse minister van Energie Bill Richardson verklaarde gisteren dat een beslissing over de inzet van de strategische olievoorraad 'op komst is'.

Door de aankondiging ging de koers van een vat Brent-olie deze ochtend op de Londense markt naar beneden. Op het middaguur kostte een vat Brent nog 32,34 dollar, bijna een halve dollar lager dan de openingskoers. Op de termijnmarkt van New York zakte de prijs voor levering in november tot 34 dollar.