BRUSSEL - De commerciële zender VTM maakt zich sterk om zondag 8 oktober om 15.00 uur een erg nauwkeurige prognose te kunnen maken van de verkiezingsresultaten van Antwerpen en Gent. De omroep organiseert een exit-poll in Vlaanderens twee grootste steden, die het paradepaardje moet vormen van de ,,grootste verkiezingshow ooit''.

VTM zet de grote middelen in om van 8 oktober de slag om de gemeenteraadsverkiezingen te winnen. ,,Bij de verkiezingen van 13 juni 1999 brachten we een goede uitzending, maar vielen de kijkcijfers tegen en bleven we met een kater achter. Nu willen we niet meer zoveel middelen inzetten voor slechts 3 á 400.000 kijkers'', stelde directeur informatie Klaus Van Isacker.

Voor het eerst in Vlaanderen durft een zender het aan om met exit polls zo vlug mogelijk met betrouwbare voorspellingen naar buiten te komen. Het bureau INRA Belgium ondervraagt aan de uitgang van de stembusgang 10.000 Antwerpenaars en 7.500 Gentenaars. Door de omvang van de steekproef en de bijkomende weging door specialisten, moet men in staat zijn de uiteindelijke uitslag zeer dicht te benaderen.

Op 8 oktober zal de nieuwsdienst van VTM van 13.00 uur tot na middernacht in de lucht zijn met een doorlopende verkiezingsshow. De studio in Vilvoorde wordt het grote schakelpunt. In het Antwerpse stadhuis wordt een tweede studio gebouwd met een debattafel waarrond zes politici kunnen ontvangen worden. Daarnaast zitten er nog journalisten in de Focus-verkiezingstent in Jabbeke (West-Vlaanderen), de stadhuizen van Gent en Leuven en bij TV-Limburg in Hasselt. Voorts is er nog een mobiele ploeg in het Kortrijkse.

Op het terrein worden de reacties van de plaatselijke kopstukken opgevangen. In Vilvoorde geven de professoren Johan Ackaert en Stefaan Walgrave duiding bij de resultaten en voorzien doorwinterde politici als Willy Claes en Marc Eyskens de stembusgang van de nodige commentaar.

Om 22.30 uur pakt de commerciële zender dan uit met een debat tussen de partijvoorzitters. Enkel CVP-voorzitter Stefaan De Clerck stuurt wellicht zijn kat en zal vervangen worden door Herman Van Rompuy.