BRUSSEL - De Olympische Spelen hebben Eurosport, dat maandagavond in Vlaanderen volledig van de kabel verdween, alvast geen windeieren gelegd. De Europese sportzender brak op minder dan een week tijd een aantal eigen records, en rekent op hogere cijfers wanneer het atletiektoernooi in Sydney van wal steek.
Tussen zondagmorgen 06.00 uur en maandagochtend 02.00 uur keken 34 miljoen Europeanen naar Eurosport, meteen een verbreking van het vorige recordcijfer (30,3 miljoen) dat dateert van de Olympische Winterspelen in Nagano twee jaar geleden. Op een 'normale' dag trekt Eurosport overigens gemiddeld 18 miljoen kijkers aan.

De meest bekeken sport is het zwemmen. In heel Europa scoorde de uitzending van dinsdagavond tussen 21.00 en 23.00 uur het best met 1,8 miljoen kijkers. Opvallend is dat in Nederland het zwemmen, ondanks het succes van de Nederlandse zwemploeg, niet bovenaan de ranglijst prijkt. Die plaats wordt ingenomen door het turnen dat op zondag 17 september 116.000 Nederlanders kon boeien.

Programmadirecteur Pierre-Jean Sébert is alvast in zijn nopjes. ,,Het regent in de eerste week al records op Eurosport en dat terwijl het atletiektoernooi nog moet beginnen. Vooral het programmeren van de zwem- en atletiekhoogtepunten in prime-time is een gouden keuze gebleken'', aldus de Fransman.

Ook voor de tweede week van de Spelen zijn de verwachtingen hoog gespannen. ,,De Olympische Spelen zijn een evenement waarmee Eurosport traditioneel goed scoort en de kijkcijfers van het WK atletiek in 1999 in Sevilla waren ook al een gigantisch succes'', aldus woordvoerder Mertijn de Nooijer. ,,Als je ziet dat we ons gemiddelde cijfer nu al eens verdubbeld hebben, geloof ik dat we nog eens vijftig procent bovenop het cijfer van de eerste week kunnen scoren'', klinkt het.

Op 18 oktober verdween Eurosport in Vlaanderen volledig van de kabel. Over de kijkcijfers in ons land waren geen gegevens meer beschikbaar.