AMSTERDAM - Per toeval zijn enkele tientallen verloren gewaande liefdesbrieven boven water gekomen van de Nederlandse auteur Annie M.G. Schmidt en haar man Dick van Duijn. Zoon Flip van Duijn vond de brieven tussen enkele oude spullen.
,,Ik vond ze per toeval in een stalen kistje toen ik iets zocht'', aldus Van Duijn. De journaliste Annejet van der Zijl gaat de brieven gebruiken in de biografie die zij over de populaire kinderboekenschrijfster schrijft. Schmidt overleed in 1995.

De biografie moet op 20 mei 2002 klaar zijn, aldus uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Het boek verschijnt tegelijk met de opening van een grote tentoonstelling over Schmidt in het Groninger Museum.

Van der Zijl krijgt bij haar werk alle medewerking van de erven Schmidt en heeft toegang tot alle archieven. De journaliste, die voor Haagse Post/De Tijd schrijft, had de erven benaderd, omdat ze een biografie wilde schrijven. ,,Toen ik de brieven vond, dacht ik gelijk dat is wat voor Annejet'', aldus Flip van Duijn.

De brieven beslaan de periode van 1947 tot 1954. Tot dusver werd aangenomen dat de correspondentie tussen de twee was vernietigd. Schmidt had de Rotterdamse ingenieur Dick van Duijn in 1947 leren kennen via een door haar geplaatste contactadvertentie in De Groene Amsterdammer. Aangezien Van Duijn een gezin had, kon zij hem alleen in het geheim ontmoeten en per brief communiceren. In 1952 werd zij moeder van hun zoon. Drie jaar later kwam Van Duijn bij haar wonen. Hoewel hij nooit zou scheiden, bleef hij bij haar tot zijn zelfgekozen dood in 1982.

De brieven geven volgens de uitgeverij niet alleen een uniek beeld van de ontwikkelingen in haar privéleven, maar ook een onthullend beeld van haar ontluikend schrijverschap. Schmidt debuteerde in 1950 met drie boeken tegelijk.

De biografie die Van der Zijl schrijft, behandelt het hele leven van de schrijfster en gaat vooral in op persoonlijke aspecten. Dit in tegenstelling tot het boek ,,Wacht maar tot ik dood ben'' van de inmiddels overleden Parool-journalist Hans Vogel, dat volgende week verschijnt. Vogel gaat vooral in op Schmidts theaterstukken.