MOSKOU - De tweede Rus in de ruimte, kosmonaut German Titov is gisteren op 65-jarige leeftijd overleden. De pionier van de bemande ruimtevaart kwam om door koolstofmonoxydevergiftiging in de sauna van zijn woning.
German Titov werd op 11 september 1935 in de Russische stad Verkneje Zhilino geboren als zoon van een onderwijzer. In 1957 gradueerde hij aan de pilotenschool en werd hij gevechtspiloot bij de Sovjet-Russische Luchtmacht. Op 7 maart 1960 werd hij geslecteerd voor het prille kosmonautenkorps.

Hij was meteen reserve voor Joeri Gagarin die op 12 april 1961 de eerste mens in de ruimte werd. Titov werd op 6 augustus van hetzelfde jaar de tweede Sovjet-Rus in de ruimte. Met zijn Vostok-2 wentelde hij zeventien keer rondom de Aarde, gedurende 25 uur en elf minuten.Deze prestatie leverde hem de titel van Held van de Sovjet-Unie op.

Titov was tijdens het eerste duurrecord in de ruimte één van de eerste mensen die de effecten van gewichtloosheid ervaarde en daarover kon rapporteren. Hij had last van ruimteziekte. Bij zijn terugkeer kende hij net als Gagarin problemen bij de afscheiding van de service-module.

De kosmonaut vloog nadien nooit meer. Hij raakte betrokken in de ontwikkeling van vlieg- en ruimtetuigen, en werkte ook voor het Sovjet-Russische ministerie van Defensie.

In 1991 nam Titov afscheid van de militaire wereld en engageerde hij zich in burgerlijke activiteiten en de politiek. De ex-kosmonaut zetelde vanaf 1995 voor de communistische partij in de Doema. Hij zetelde onder meer in de commissie voor landsverdediging. De overleden kosmonaut kreeg in eigen land en daarbuiten talrijke onderscheidingen. Tevens schreef hij enkele boeken over de kosmos en ruimtevaart.