KAMP ZEIST - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft de Lockerbie-aanklagers meer gegevens overhandigd over een dubbelspion die de belangrijkste getuige is tegen twee Libiërs die in 1988 Pan Am-vlucht 103 boven Schotland zouden hebben opgeblazen. De rechters bepaalden vandaag dat het proces, dat drie weken was onderbroken, kan worden voortgezet.
Aanklager Lord Advocate Colin Boyd was door de rechters twee keer teruggestuurd naar de CIA om meer informatie nadat de verdediging had geklaagd over onduidelijkheden. In de documenten wordt verslag gedaan van de gesprekken met de spion Abdul Majid Giaka tussen 1988 en 1991. Boyd vertelde de rechters vandaag dat naast de eerder vrijgegeven 25 telegrammen nu nog eens 36 andere telegrammen beschikbaar zijn en dat het proces voortgezet kan worden. De rechters stemden in met het verzoek van Boyd.

De advocaten van de verdachten Abdel Basset Ali al-Megrahi en Lamen Khalifa Fhimah houden vol dat de informatie over Giaka, die werd verzameld tijdens een speciale onderbreking van drie weken in het proces, nog steeds niet volledig is.

De nieuwe telegrammen bevatten gegevens over betalingen aan Giaka en mededelingen over andere getuigen van de aanklagers. Ook zijn er verklaringen over Palestijnse terroristen van wie de verdediging zegt dat zij de terreurdaad hebben gepleegd. Volgens advocaat Richard Keen moet er echter nog meer materiaal zijn, vooral over de Palestijnse terroristen.

Volgens de aanklacht hebben de twee Libiërs de bom ingepakt in een koffer die zij via Malta en Frankfurt meestuurden naar New York. Als medewerkers van de Libische luchtvaartmaatschappij hadden zij toegang tot het vliegveld. De mannen ontkennen de aanklacht. Het proces begon op 3 mei na een akkoord met de Libische leider Moammar Gaddafi voor een rechtszitting op neutraal terrein buiten Schotland of de VS. Het proces wordt gehouden in Kamp Zeist, een voormalige Amerikaanse luchtmachtbasis in Nederland.