Een zwaluw maakt de lente niet. Dat was vandaag nog maar eens het credo op de Europese beurzen. Maandag was al het economische leed geleden, vandaag sloeg de twijfel weer toe en waren de beleggers opnieuw bang voor tegenvallende bedrijfsresultaten. De Amerikanen bleven er rustig bij en kregen twee psychologische dremples in zicht.

In Azië houden de beleggers er wal vaker een afwijkende mening op na. Zo ook vandaag, toen zei troost haalden uit de yen die tegenover de dollar op het laagste peil in meer dan drie jaar is beland. Goed nieuws voor de export, zo luidt het nu.

Een verklaring van vice-minister Haruhiko Kuroda van Financiën, dat de yen nog te sterk staat, voedde de speculatie dat Japan de yen nog verder zal laten zakken. Canon haalt 70 procent van zijn inkomsten uit het buitenland haalt, klom 5,6 procent. Sony, dat een kwart van zijn omzet in de Verenigde Staten boekt, vlagde 3,8 procent hoger af.

Elders deden de Australische S&P/ASX en de Hang Seng in Hongkong het wat beter, maar moest de Kospi index in Korea 0,7 procent prijsgeven.

In Europa moest de Dow Jones Stoxx 50, die de vedettewaarden groepeert, licht terrein prijsgeven. Axa, de grootste op de Europese verzekeringsmarkt, verzwakte 6,3 procent na het bericht dat voor het laatste kwartaal van dit jaar 53 procent minder winst wordt verwacht dan dezelfde periode het jaar voordien.

Axa heeft vooral last van de verzwakkende economie en de nasleep van de terreuraanslagen van 11 september. De waarde van de beleggingsportefeuille zakte aanzienlijk en door de zwakke economische situatie staan ook de groepsverzekeringen onder druk.

In dezelfde sector zakte Zurich Financial Services, de nummer drie op de Europese verzekeringsmarkt, met 2,2 procent. Riunione Adriatica di Sicurta, de Italiaanse nummer twee, gaf 1,2 procent prijs.

SAP, de grootste Europese producent van bedrijfssoftware, klom 2,6 procent en ARM, de grootste Europese ontwerper van van computerchips, verbeterde zijn koers met 5,3 procent. Beide bedrijven hebben een beta van meer dan 1,4. De beta geeft de mate aan waarin een aandeel op basis van historische gegevens klimt of daalt ten opzichte van een index. Als de beursindex 10 procent klimt verwachten beleggers dus dat aandelen als SAP en ARM ruim 14 procent stijgen.

In eigen land zorgden de financiële waarden voor een lichte winst van de Bel-20. Vooral Fortis, een aandeel dat goed is voor een kwart van de beurskapitalisatie van de index, klom 2,74 procent. Na het verlies van maandag vinden veel beleggers het aandeel goedkoper dan zijn Europese sectorgenoten. KBC klom 1,11 procent, maar Dexia moest vrede nemen met een verlies van 0,39 procent.

Interbrew moest 0,36 procent inbinden na het bericht dat het bod op de Sloveense brouwer Pivovarna Union met 10 procent wordt verhoogd.

In Amerika openden de beurzen sterk onder druk van goede cijfers uit de vastgoedsector en stevige bedrijfsresultaten. Tijdens de voormiddag werd wat winst genomen, maar kort na de lunch stond de Dow Jones opnieuw op 9.980 punten, een winst van bijna een procent. De Nasdaq haalde net de 2.000 punten, een vooruitgang van 1 procent rond.