BRUSSEL -- De Europese Commissie heeft vandaag haar jaarlijkse journalistenprijzen toegekend aan Kamau Ngotho van de Keniaanse krant Sunday Nation en Romain Gubert van het Franse blad Le Point .

Ngotho kreeg de Lorenzo Natali-prijs van de Europese Commissie voor een artikel over een man die ten onrechte gevangen zat voor een moord uit 1965. Het artikel speelde een belangrijke rol in de vrijlating van de arrestant, aldus de jury. Ngotho deelt de prijs met Gubert, van wie een stuk over de leefomstandigheden van Tsjetsjeense vluchtelingen in de prijzen viel. Beiden krijgen een geldbedrag van 10.000 euro.

De Nederlander Teun Voeten kreeg een speciale vermelding voor zijn stuk De bittere vrede van Sierra Leone, dat hij in Vrij Nederland publiceerde. De jury prees Voeten omdat hij de moed toonde terug te gaan naar een land waar hij twee jaar eerder bijna zijn leven had verloren.

Ook de Colombiaanse journaliste Ana Lucia Raffo Florez van het blad El Spectador kreeg een speciale vermelding. Zij schreef een artikel over Colombiaanse boeren die werkloos werden als gevolg van de oorlog tegen drugs.

De Lorenzo Natali-prijzen zijn vernoemd naar de overleden eurocommissaris voor ontwikkelingszaken en worden toegekend voor artikelen waarin democratie en mensenrechten centraal staan. Jaarlijks reikt de commissie een van de twee prijzen uit aan een Europese journalist. De andere is voor een verslaggever uit een ontwikkelingsland.