De luchtdruk is hoog boven het noorden van het Europese continent en dat beïnvloedt gunstig het weer in België. Ten zuiden van het hoog heerst een oostelijke stroming die vochtige lucht vanuit Frankrijk in de kiem smoort. Ook het weekend belooft nog een zomerse lente in petto te hebben, maar zondagnamiddag en -avond trekt een Atlantische storing over ons land. Daarachter zit koelere lucht waarin van tijd tot tijd opnieuw buien het weerbeeld zullen maken.

Morgen verandert er weinig in vergelijking met vandaag. De zon speelt de hoofdrol, gegangmaakt door een hogedrukgebied boven het noorden van Europa. De bewolking wordt grotendeels onderdrukt en in een bescheiden bijrol worden uiteindelijk enkele onschuldige stapelwolken gevormd. Bij dit alles blijft het droog en kunnen de stapelwolken niet uitgroeien tot een regen- of onweersbui.

Eenmaal de zon van de partij is, klimt het kwik snel de hoogte in tot een graad of 22 aan zee en landelijk 25 graden. De zandgronden in de Kempen hebben zelfs optie op 27 graden. De overwegend matige oostenwind brengt enige verkoeling.

Morgennacht is het helder en verdwijnen de in aantal geringe stapelwolken. 's Avonds is het nog lange tijd zacht en neigt het zelfs naar terrasjesweer. Pas na middernacht duikt het kwik onder 15 graden. De minima komen uiteindelijk uit op 7 graden op de hoogste toppen van de Ardennen en tussen 10 en 12 graden in Vlaanderen. De matige oostenwind neemt in kracht af en is overal gemiddeld zwak, windkracht 2.

Vooruitzichten:

Zaterdag duurt de zomerse lente gewoon voort. De zon begint nogmaals aan een lange werkdag en zal in totaal meer dan 15 uren te zien zijn. Alleen enkele mooiweerwolken kunnen in de namiddag voor de zon schuiven. Bij een naar zuidoost draaiende wind wordt het opnieuw zomers warm.

Zondag begint nog uiterst zonnig met al vrij snel temperaturen boven 20 graden. De maxima komen rond de middag uit op landelijk 24 graden. In de loop van de dag drijven de voorlopers van een onweerszone binnen, die in de late middag en avond ons land zal aandoen.

Maandag komt de Benelux in de koelere lucht terecht. Een regenzone trekt naar het noorden met daarachter opnieuw opklaringen. Toch zullen ook hier en daar enkele buien vallen. De wind komt hoofdzakelijk uit het westen en is zwak tot matig. Het kwik klimt naar circa 18 graden.

MeteoServices